school in het nieuws
Basisschool de Troubadour zoekt actief het nieuws. Onze school komt buiten de eigen nieuwskanalen geregeld in het nieuws. Het nieuws dat interessant is, wordt op deze site gedeeld.
jacques vriens bezoekt de troubadour (2024)
artikel + filmpje over voorlezen door rtv oost (januari 2023)
Brandweer Twente draagt Glanerbrugse kleuters voor uit eigen werk: "Goed voor taalontwikkeling"
Brandweercommandant Stephan Wevers leest groep 1 voor © RTV Oost
Lezen én voorlezen is belangrijk voor kinderen, daar is ook de Brandweer Twente zich van bewust. En als je dan uit een eigen boek kunt voorlezen en daarmee kinderen direct over branden kunt voorlichten, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Vooral als ze enthousiast zijn. Een verslag over hoe een groep kleuters aan de lippen van de brandweercommandant hangt.
Brandweercommandant Stephan Wevers loopt de hal van basisschool De Troubadour in Glanerbrug binnen. Hij kijkt vertrouwd rond. "Dit is mijn basisschool", vertelt hij. "Dat ik hier vandaag ben is toeval, want de mensen die mij hebben ingedeeld, wisten dat niet."
Brandweeruitrusting
De school is in die tussenliggende tijd veranderd. Alleen al vanwege het feit dat er nu meerdere scholen aan elkaar zijn geschakeld. Wevers loopt door een lange gang met grote klapdeuren, op weg naar groep 1. De klas die straks zijn publiek is. Met zijn rechterhand tilt hij een gele weekendtas. Alhoewel de commandant in uniform naar de school is gekomen, maakt een écht brandweerpak natuurlijk nog méér indruk.
Vooral de helm blijkt populair. De kinderen staan in de rij om deze op te zetten. "Zwaar is-ie hè?", vraagt Wevers aan een ventje dat de grote helm op z'n hoofd zet. "De combinatie brandweer en kinderen is altijd een succes", vertelt de commandant lachend. "Voorlezen is goed, het draagt bij aan de taalontwikkeling van de kindertjes. En we kunnen onze brandweerboodschap overbrengen."
Enthousiast
Schooldirecteur Peter van Oene staat achterin het klaslokaal en ziet hoe de jonge leerlingen aan de lippen van Wevers hangen. "Hij doet het echt heel goed", complimenteert Van Oene hem. "Als je kinderen in de eerste levensjaren voorleest, leren ze 300.000 nieuwe woorden extra. Dat geeft wel aan hoe belangrijk voorlezen is."
Brandweer Twente draagt Glanerbrugse kleuters voor uit eigen werk: "Goed voor taalontwikkeling"
Het verhaal over een verjaardagstaart die aanbrandt, is uit een boek van de brandweer zelf. De kinderen zijn enthousiast en kunnen tijdens het voorlezen niet wachten om de bijbehorende illustraties te bekijken. "Mag ik zien?" klinkt het steeds als er weer een zin is voorgelezen.
"Je ziet dat het de fantasie van de kinderen prikkelt", vertelt de schooldirecteur. "Maar het prikkelt ook de realiteit. Dat kinderen nadenken over hoe het thuis zit met de rookmelders."
Veel rook
Branden zijn tegenwoordig anders dan voorheen, weet Wevers. "Als je naar de woningen van nu kijkt, kom je veel technische apparaten tegen. Veel stekkers, maar ook veel synthetisch materiaal. Die leiden bij branden tot veel rookontwikkeling en dat is gevaarlijk."
Daarom is het hebben van een rookmelder ook zo belangrijk. En wellicht nóg belangrijker is weten wat je moet doen als zo'n melder begint te piepen. "Je merkt dat een aantal thuis afspraken hebben over wat ze dan moeten doen. Dat is goed, want ik vind het belangrijk dat kinderen weten dat er gevaar is en dat ze naar buiten gaan als een rookmelder afgaat", vertelt de commandant.
Applaus
Als het boek uit is, de juf het brandweerpak heeft gepast en de kinderen een kleurplaat hebben gekregen, zit het er voor Wevers op. "Op naar de volgende groep", zegt hij met een lach terwijl de kinderen hem bedanken met een applaus. En het boek? Dat blijft op school.
artikel in de grensstreek oktober 2021
ARTIKEL IN DE GRENSSTREEK maart 2021
ARTIKEL IN DE GRENSSTREEK JANUARI 2021
Artikel in de Grensstreek
Artikel in de Duitse Münsterland Zeitung
Klik hier om het artikel in de Duitse Münsterland Zeitung te openen.
RTV OOST
School De Troubadour Glanerbrug gaat de grens over
Basisschool De Troubadour in Glanerbrug heeft een grensoverschrijdende samenwerking opgezet met de Burgschule in het Duitse Ottenstein. "We willen onze leerlingen kennis laten maken met de Duitse taal en cultuur. En andersom", vertelt schooldirecteur Peter van Oene.
Juf Edith heeft haar eigen klas, maar er zijn ook enkele Duitse kinderen aangeschoven. "Prachtig om te zien hoe de kinderen met elkaar praten, zonder dat ze elkaars taal spreken. En mijn eigen Duits mag ook wel een beetje opgerakeld worden", zegt ze.
Papieren schoentje
De kinderen knutselen allemaal een papieren schoentje in elkaar. "De Duitse kinderen zetten hun naam erop en laten het schoentje hier achter. Als we dan volgende week bij hun op bezoek gaan, nemen wij ze weer mee. In de hoop dat Sinterklaas er iets in gedaan heeft."
Terwijl vanmorgen Duitse kinderen in Glanerbrug waren, was groep 8 van De Troubadour op bezoek in Duitsland. En ook de rest van de week zijn er uitwisselingen. De school heeft ook een vakleerkracht Duits ingehuurd, die kinderen in de groepen 4 tot en met 8 Duitse les geeft.
Opening speeltuin voor groep 1 en 2 (nieuwe speelplaats, ingericht volgens de gedachte van spelend en onderzoekend leren)
Meneer Ronnie heeft vanwege pensionering afscheid van de Troubadour genomen aan het einde van schooljaar 2018-2019
de troubadour maakt het onderscheid met internationalisering
Op basisschool de Troubadour is internationalisering de onderscheidende factor. Glanerbrug is letterlijk groter dan het dorp zelf. In ons onderwijs willen we de wereld naar binnen halen. We werken hierbij samen met een Duitse basisschool, net over de grens, RTV Oost kwam langs om deze prachtige ontwikkeling 'wereldkundig' te maken...!
Klik hier om naar het bericht van RTV Oost te gaan.
Klik hier om het filmpje en nieuwsbericht van Expeditie Oost te bekijken.